Koronavírus ničí aj životné prostredie: Najväčší problém sú jednorazové plasty

| 17 novembra, 2020

Každoročne skončí v mori približne 13 miliónov ton plastov a z toho je až polovica jednorazových výrobkov. Po vypuknutí pandémie Covid-19 sa situácia ešte zhoršila.

Krátko po prepuknutí koronavírusu obleteli svet fotky pláží s vyplavenými rúškami a zdravotníckymi rukavicami. Kým sa pozornosť sveta sústredila na šíriacu sa pandémiu, ochrana životného prostredia ustúpila ochrane ľudského zdravia. Environmentalisti naliehavo upozorňujú, že pandémia COVID-19 priniesla so sebou ďalšie obrovské znečistenie plastovým odpadom a ak sa okamžite nepodniknú zásadné kroky, koronavírus bude mať takto nepriamo ešte veľmi dlho negatívny vplyv na zdravie ľudí, zvierat aj na životné prostredie.

Aj dovoz jedla zvýšil spotrebu plastov

Situáciu s plastovým odpadom radikálne zhoršil nárast používania zdravotníckych rukavíc a ochranných rúšok. Latexové  rukavice sú vyrobené z prírodného materiálu a teda biologicky odbúrateľné, s nitrilovými a vinylovými rukavicami zo syntetických polymérov si už príroda sama tak rýchlo neporadí.

Najdôležitejším materiálom na výrobu chirurgických rúšok je polypropylén, ktorý sa tiež využíva na výrobu ochranných odevov pre zdravotníkov. Viacvrstvové rúška či ochranné odevy bývajú vyrobené z viacerých rôznych materiálov, čo sťažuje ich recykláciu. Zo syntetických materiálov je aj množstvo ďalších jednorazových predmetov používaných v zdravotníctve, ktorých spotreba počas pandémie prudko vzrástla. Za všetky spomeňme striekačky, katétre či vrecká na krv.

K zvýšenej spotrebe plastu prispel aj zvýšený záujem o dovoz jedla a nakupovanie jedla so sebou, čo znamená viac použitých jednorazových obalov z polystyrénu a tiež plastových tašiek, v ktorých kuriéri jedlo odovzdávajú. Nemožno zabudnúť ani na dezinfekčné prostriedky v baleniach rôznych veľkostí od vreckových až po niekoľkolitrové.

Najväčším problémom sú jednorazové plasty

Dlhodobým riešením je minimalizovanie používania jednorazových plastov. Jednou zo spoločností, ktoré aktívne bojujú proti ich nadprodukcii nielen počas pandémie koronavírusu je aj SodaStream. Spoločnosť plánuje do roku 2025 znížiť objem použitých plastových fliaš o takmer 67 miliárd kusov tým, že svoje sirupy začne baliť do jednoduchšie recyklovateľných kovových fliaš. Svetový líder v oblasti sýtenej vody odhaduje, že zároveň ušetrí aj okolo 200 miliónov jednorazových plastových fliaš tým, že každá fľaša SodaStream ušetrí niekoľko tisícok plastových fľašiek na jedno použitie. Izraelská spoločnosť takto v uplynulom roku ochránila životné prostredie pred odpadom z 5 miliárd jednorazových plastových fliaš. Pokiaľ aj vám záleží na životnom prostredí, používanie SodaStreamu je veľmi príjemný spôsob, ako nezaťažovať ekosystém ešte viac.

Tags:

Category: HOMEPAGE, VYCHYTÁVKY, ZDRAVIE a FIT