Modrá zo slnka nie je pre vás dobrá. Čo sa skrýva pod skratkou HEV?

| 24 júna, 2022

O modrom svetle z obrazoviek mobilov, počítačov a televízorov určite viete. Ale vedeli ste, že najväčším zdrojom modrého svetla je Slnko? Za jednu hodinu na slnku absorbujete toľko modrého svetla, ako za 64 hodín pri počítači. Hoci sa účinky modrého svetla v slnečných lúčoch stále skúmajú, už teraz je isté – modré svetlo je nebezpečnejšie než UVA a UVB žiarenie. Ochranu hľadajte pod skratkou HEV.

 

Ak ste dlho pozerali do počítača alebo mobilu, je dosť veľký predpoklad, že budete mať problém zaspať a môžu vás trápiť aj suché oči. Modré svetlo z týchto zariadení však ani zďaleka nie je pre nás také nebezpečné ako tisíckrát intenzívnejšie modré svetlo v slnečnom svetle. Pretože toto svetlo obsahuje obrovské množstvo energie, dostalo označenie HEV – High Energy Visible Light, teda vysokoenergetické viditeľné svetlo.

Pigmentové škvrny nie sú roztomilé pehy

Samozrejme, ihneď po objavení HEV začali vedci skúmať a porovnávať ho s už známym UVA a UVB žiarením. Roky podrobných výskumov potvrdili, že nám už nestačí chrániť sa pred UV-žiarením a bude potrebná ochrana aj pred HEV. Pretože modré svetlo v slnečných lúčoch:

Preniká do hlbokých vrstiev kože
Napáda všetky zložky buniek: lipidy, proteíny a dokonca aj DNA
Vedie k tvorbe toxických reaktívnych foriem kyslíka, ktorý poškodzuje kožné bunky

Modré slnečné svetlo sa podpisuje aj pod pigmentové škvrny. Nemýľte si ich s pehami!

Účinky modrého slnečného svetla sa tak podieľajú na rozpade kolagénu a elastínu a tu sa už dostávame k trochu zrozumiteľnejšej časti – jednoducho naša pokožka stráca svoj tonus, elasticitu, ochabuje a rýchlejšie starne. Vrchná vrstva pokožky je oslabená, pomalšie regeneruje. Narušená je aj funkcia melanínu, ktorý chráni pokožku pred slnečným žiarením a preto sa na koži tvoria nerovnomerné pigmentové škvrny, ktoré už nevyblednú.

Chce to širokospektrálny filter!
Dobrá správa je, že ochrana pred HEV spočíva na rovnakom princípe, ako ochrana pred UVA a UVB. Vedci z LaboratóriíAvène sa inšpirovali prirodzenou ochranou pokožky, ktorú zabezpečuje práve melanín, a po 20 ročnom výskume prišli s 1. vlastným patentovaným širokospektrálnym filtrom TriAsorB™. „Stále narastajúce incidencie melanómu a nemelanómovej kožnej rakoviny, ako aj prejavy aktinického starnutia populácie, nás utvrdzujú v predpoklade, že fotoprotektívnych opatrení (aj celoživotne uplatňovaných) nie je nikdy dosť. Preto každý príspevok v tejto oblasti sa cení.
Nový filtračný systém TriAsorbB poskytuje rad výhod oproti konvenčným filtrom: je určený pre každodenné používanie, zaisťuje účinnú a širokospektrálnu fotoprotekciu (rozšírenú navyše o modré viditeľné svetlo) pri nižšej koncentrácii (o 10 %), a navyše je ekologicky priateľský, vyzdvihuje prínos doc. MUDr. Karel Ettler, CSc. z Kliniky chorôb kožných a pohlavných LF UK a FN, Hradec Králové.
Avène Fluid SPF 50+ znižuje poškodenie buniek spôsobené slnečným žiarením až o 95 %.
Ochrana do mesta aj k moru

Tento unikátny filter nájdete v opaľovacích prípravkoch Avène: Fluid SPF 50+ pre normálnu a zmiešanú pleť a v neparfumovanom kréme Intense Protect Ultra, ktorý pokožke zároveň poskytuje 8-hodinovú hydratáciu. Oba prípravky sú ľahké a jemné, vstrebú sa do 3 sekúnd, takže sú ideálne aj na každodenné aplikovanie pod make-up, na prechádzky po meste aj po prírode, na výlety po Slovensku aj po svete.

Vodeodolný Avène Intense Protect Ultra chráni pred UVA, UVB, HEV a zároveň hydratuje.

A chránia nielen vás, ale aj život v moriach a oceánoch, pretože preukázateľne nie sú toxické pre koraly, fyto- a zooplanktón. Preto sú opaľovacie prípravky Avène ideálnym ochrancom vašej pokožky od rána do večera, doma aj na dovolenke.

Viac o nových produktoch Avène na www.avene.sk

 

Tags:

Category: HAIR & MAKEUP, HOMEPAGE