Schudnúť sa dá aj po 40! Neveríte?

| 21 apríla, 2021

Štyridsiatka je za vami a vy sa zrazu neviete zmestiť do nohavíc, aj keď sa stravujete ako predtým? Rozhodli ste sa schudnúť, ale vaše kilá sa vás držia aj napriek mu, že si naozaj dávate pozor? Predtým vám stačilo vymeniť klasickú večeru za šalát a kilá boli dole. Dnes sa stravujete diétne celý deň, ale nie a nie schudnúť? Na vine môže byť práve váš vek. Máme pre vás pár tipov, s krými sa podarí nechcených kíl zbaviť.

Prečo po 40 priberáme?

Existuje množstvo dôvodov, prečo po 40. roku života priberáme. Niekré sú genetické, niekré sú spôsobené prirodzeným starnutím a niekré priamo súvisia s výberom životného štýlu. Ku štyrom najdôležitejším patria hormóny, grnetika, slabší metabolizmus a strata svalovej hmoty. 

1. Hormóny

 Jedným z hlavných vinníkov priberania na váhe sú vaše hormóny, kré sa začínajú meniť približne po 30. roku života. Tá zmena hormónov, menej estrogénu u žien a menej tessterónu u mužov spôsobí, že sa tuk vo vašom tele posúva do stredu tela, zatiaľ čo opúšťa ostatné oblasti tela. To je jeden z dôvodov, prečo môžete byť trošku „nadýchanejšie“ uprostred, kým ostatné časti sa ľko nemenia.

2. Genetika

Prevažne gény určujú , koľko tukových buniek máme a kde sú uložené. To je niečo, čo naozaj nemôžeme zmeniť. Ak sa pozriete na svojich rodičov a príbuzných, uvidíte, pri krých častiach tela môže mať vaša rodina sklon k ukladaniu prebyčného tuku. 

3. Slabší metabolizmus

Po 40. roku života nastane vo vašom metabolizme hneď niekoľko zmien. Po prvé, klesá váš bazálny metabolizmus, čo je hodnota, krá udáva množstvo energie na udržanie všetkých vitálnych funkcií človeka. Po druhé, počas cvičenia vydávate menej celkovej energie. Ak teda viac jete, menej cvičíte a stretávate sa s väčším množstvom stresu, budete pravdepodobne rýchlejšie priberať na váhe.

4. Strata svalovej hmoty

Rovnako ako náš metabolizmus začíname strácať aj naše svaly, keď dosiahneme 40. rokov. Najväčším fakrom straty svalovej hmoty je nedostak fyzickej aktivity. Tá je rozhodujúcou súčasťou prevencie straty svalovej hmoty. Ak chcete zistiť, akú ideálnu váhu by ste mali mať, tomix.sk/bmi-kalkulacka/“>zadajte svoje údaje do kalkulačky a zistite, koľko kilogramov je optimálnych pre váš vek.

 

Prečo je potrebné si po 40. roku strážiť svoju váhu?

Ani po 40 by ste nemali vnímať prírask hmotnosti ako súčasť života. Aj keď je dôležité prijímať a milovať svoje telo, dosiahnutie štyridsiatky nie je len o m, ako vyzeráte. Nadváha predstavuje množstvo nebezpečenstiev aj pre vaše zdravie. Strata váhy, predovšetkým brušného tuku, môže významne znížiť riziko niekoľkých zdravotných problémov, vrátane:

poruchy dýchania
cukrovky
vysokého krvného tlaku 
spánkového apnoe
rakoviny
choroby obličiek
problémov štítnej žľazy
srdcových ochorení a mŕtvice
chronickej únavy
 
Tipy na chudnutie po 40:

Vyšší prísun bielkovín
Bielkoviny sú vo vašom tele hlavným zdrojom energie. Pridanie bielkovín do vašej stravy vám pomôže nielen budovať svaly, ale vás aj zasýti na dlhší čas a celkovo zníži počet kalórií. Bielkoviny pomáhajú vyrovnávať hladinu cukru v krvi a znižovať hladinu inzulínu, hormónu, krý signalizuje telu ukladanie tuku. 

Zelenina a ovocie
Jesť ovocie a zeleninu je dôležité v rámci raňajok, obeda, večere aj desiaty. Obsahujú tiž menej kalórií, pre vám pomôžu schudnúť. Okrem ho obsahujú vitamíny a minerály, kré pomáhajú udržiavať silu vášho tela. Zároveň sú bohaté na vlákninu, vďaka krej sa budete cítiť sýti, takže nebudete mať potrebu jesť tak čas. 

Raňajkujte

Raňajky sú podstatnou a zásadnou časťou dňa, preže vám pomáhajú schudnúť zdravo a prirodzene. Musíte sa len uistiť, že vaše raňajky obsahujú dostak bielkovín, vlákninu a rastlinné tuky, čo sú látky, kré vám pomáhajú udržať vaše telo zdravé. Vyskúšajte na raňajky napríklad tomix.sk/proteinove-palacinky/“>skvelé nízkosacharidové palacinky, kré máte za chvíľu hové a chutia naozaj výborne. 
 

Jedzte pomaly

Pri konzumácii jedla je dobré spomaliť. Z bežného života sme zvyknutí rýchlo a bezmyšlienkovite jesť, čo však nie je dobré. Pomalá konzumácia jedla vám pomôže znížiť množstvo jedla, kré jete, a zároveň vám pomôže cítiť sa sý. 

Hýbte sa

Aktivita vám pomôže spáliť viac kalórií. Navyše pravidelné cvičenie môže znížiť riziko osteoporózy. Úbyk nadbyčných kilogramov znamená, že menej zaťažujete kĺby, čo uľahčuje predchádzanie rôznym prípadným ochoreniam. Boha stačí 20 minút dennej svižnej chôdze a uvidíte, že rozdiel spoznáte.

Dostačne pite

Keď ide o chudnutie je rovnako dôležité , čo pijete, ako , čo jete. Pre ženy stredného veku môže mať hydratácia obzvlášť hlboké účinky; pitie ľadovej vody je odporúčaným riešením v boji s návalmi horúčav, kré čas sprevádzajú menopauzu. Vyskúšať môžete aj tomix.sk/dex-balicek-2x-dex-plus-kura-na-chudnutie-sypana/“>špeciálne čaje alebo bylinné kúry, kré chudnutie podporujú. 

www.kemix.sk

fo: Pexels.com

 

Tags:

Category: GOURMET, HOMEPAGE, ZDRAVIE a FIT